BLOG - Velká Pardubická od "GreenHorse"

4. října 2023 12:15

133. Velká pardubická

V neděli 8.října se odběhne již 133. ročník Velké pardubické, nejstaršího kontinentálního evropského dostihu, který se poprvé běžel v roce 1874. Dráha se několikrát měnila, naposledy koncem minulého století, kdy se po výstavbě „Městské tribuny“ začalo běhat do cíle na opačnou stranu. To je ale v podstatě jen závěrečná část po trávě, plus změna Poplerova skoku kvůli zachování délky dostihu. Historické změny byly daleko větší, běhalo se i za tribunami a skok na kterém se kapitán Popler zabil je tak 15 metrů od plotu letiště.

Původně to bylo v podstatě pokračování parforsních honů, kde šlechtici a důstojníci štvali zejména vysokou zvěř přes pole, louky a lesíky. Na polích se samozřejmě hospodařilo a lovy i dostihy se běhaly většinou až po sklizni nebo se platily (a dobře) ztráty rolníkům.  Překážky byly původně přírodní. Ploty, zídky, příkopy. A před Velkou pardubickou byla ještě Velká chlumecká, jak neopomenul při středečním losování čísel na chlumeckém zámku připomenout náš pan hrabě Kinský dal Borgo. 

Doba šla ale dál a dostihy se změnily. Je to dnes průmysl, který musí vydělávat, a tak rovinoví koně běhají dříve a kratší dostihy. Překážkové dostihy v podstatě přešly na dostihy dokola na oválné dráze. Těm se říká klasické steeplechase a pardubické závodiště je pro dostihy typu cross country. Kromě nás se běhají jen ve Francii a občas jinde. V Cheltenhamu, což je anglický překážkový dostihový svatostánek, kvůli nim vybudovali speciální dráhu uvnitř oválu.

Překážkové dostihy ale ustupují, v řadě států jsou zakázané a například v sousedním Německu stačilo před několika lety Janu Faltejskovi k titulu překážkového šampióna 5 vítězství. U nás je překážková tradice taková, že je větší událostí Velká pardubická než největší chovatelská zkouška – derby.  Pro chov to ale není dobré a hrozí, že skončíme jako rakouští nebo slovenští sousedi. 

Pro chov anglického plnokrevníka je jednou z nejdůležitějších věcí odchov. A protože dostihoví koně běhají už ve dvou letech a nejdůležitější sezónou je ta tříletá, tak získávají výhodu země, kde  mohou trávit svoji první zimu venku. A tuto výhodu mají v Evropě především země omývané Golfským proudem, britské ostrovy a francouzská Normandie. Tam je koncentrovaná největší chovatelská síla, která svojí nadprodukcí zásobuje ostatní země. I jejich „odpad“ má totiž excelentní původ. Nejlepší plemeníci jsou v připouštěcí sezóně využíváni několikrát denně a v druhé polovině roku působí na jižní polokouli, kde je touto dobou jaro. Pryč jsou doby, kdy měl největší světový plemeník za sezónu 40 klisen. Dnes má ten nejvytíženější za rok přes 300 hříbat! 

U nás neplní stát svoji funkci, co se týká podpory chovu. A nejen plnokrevného, ministerstvo zemědělství chce podporovat prý jen 3 plemena koní. Napajedelský hřebčín, založený r.1886, dnes nemá jediného plemeníka a příští rok se v něm nenarodí žádné hříbě. Podepisují se petice, zatím se snad zabránilo výstavbě obytných domů na jeho pastvinách. Ale nikdo nemůže donutit soukromého majitele donutit provozovat prodělečný podnik. Stát musí vytvářet podmínky.

Loňský rok byl přímo pro koně v něm narozené nejúspěšnější za mnoho let, Gasparini získal v obou zemích bývalé federace tři klasická vítězství a byl koněm roku, klasickou vítězkou byla i Vignetta. Jenže dotace českých dostihů jsou tak nízké, že nepokryjí náklady na přípravu koní do nich. Máme dobré koně, třebaže už většinou importy. Jenže, aby se uživili, musí jezdit vydělávat do zahraničí. K dnešnímu dni dovezli v Česku trénovaní koně ze zahraničí 63 milionů Kč, doma jich vydělali jen 26! Velká pardubická to zase přehoupne nad 50 %, ale jen nakrátko. 

Hrozí, že se i v dostihovém sportu staneme svým způsobem „montovnou“. Domácí chov prakticky přestane existovat a naši levní trenéři budou s těmi nejlepšími z levných importů jezdit do dobrých dostihů v zahraničí. Už jsme svědky toho, že pro naše nejlepší trenéry už není cílem zisk domácího šampionátu. Václav Luka ml. na rovinách a Josef Váňa ml. na skocích se svými importovanými koňmi běhají především v zahraničí a u nás se tito koně objeví jen ve velkých dostizích. Příkladem může být i letošní Velká pardubická. Váňovi v ní mají 2 koně, před 14 dny v Gran Premio Merano jich měli 5 a troufnu si říct, že lepších. Naprostá většina z nich je ve stáji Scuderia Aichner, což je italský majitel s německy znějícím jménem. Totéž na rovinách představují majitelé Václava Luky ml., pan Trávníček (majitel DS Pegas) má už ve Francii hřebčín a jeho lepší koně běhají tam. Na největším evropském mítinku v Longchamp startovali v sobotu a v neděli dva naši nejlepší rovinoví koně Vert Liberte a Ponntos v dostizích Gr.1., oba mají letos jeden domácí start.

 

Ale zpátky k domácí dostihové události roku. Velká pardubická je u nás často srovnávána s Grand National v Aintree, vyšla o tom nejedna kniha. Je to srovnání poměrně nepřesné, srovnatelná je především délka. Velká Liverpoolská je o 300 m delší, ale většinou rychlejší. Běží se celá po trávě ave dvou velkých okruzích. Velká pardubická je částečně po oranici, je mnohem točivější.  Když k nám po stržení železné opony přijeli Britové, vykřikovali, že takhle se u nich běhaly dostihy po válce. Alespoň tak nám to na jedné besedě vyprávěl dr.Janda, bývalý správce dráhy. 

Ale i Pardubice se zrychlují. Koně jsou lepší a mají vyšší rovinovou třídu, oranice méně hluboká, překážky upravené. Rekord se už dostal pod devět minut, přičemž prvním koněm s časem pod 10 minut byl v roce 1987 legendární Železník, její jediný čtyřnásobný vítěz. V listinách vítězů jsou dva koně, kteří se dostali pod devítiminutovou hranici, Sixteen v roce 2008 a Ribellino v roce 2015. Ani jeden z nich však neproběhl jako první cílem. V obou případech byl v cíli první Marek Stromský, s Amant Grisem neobjel točný bod a s Nikasem byl dokonce dekorován. V obou případech byl diskvalifikován, u Nikase dodatečně pro kontaminované granulované krmivo. 

Letos se maličko změnil systém kvalifikací. Druhá, červnová, se běžela o vyšší dotaci na kratší trati se snahou přilákat zahraniční koně. Délka byla 5200 m, dotace milionová. Účel nebyl příliš naplněn, všichni koně byli v českém tréninku, třebaže 2 z nich běhali v zahraničí. Ale to je běh na dlouhou trať a dva cizinci se objevili v září a i když startovali jen ve druhé kategorii, zůstali a poběží Velkou. Jsou to Jet Fighter (66) a Alpha Male (100) irského trenéra Mahera a ten měsíc je připravoval v Albertovci Greg Wroblewski. Podle kurzů ale budou jako outsidery, jezdci budou Sean O’Keeffe a Petr Týma.

Mít jan Prvním favoritm je Sacamiro (4,5), jako nováček skončil loni třetí. Letos obsadil v kvalifikacích druhé a prvné místo a důležité je, že na různých površích. V sedle by měl mít Jana Faltejska, který si v Meranu zranil rameno a na Gran Premio musel pustit do sedla vítězného koně francouzského žokeje de Gilese, druhého z VP 2017. Faltejsek vede překážkový jezdecký šampionát a bude mít v Parduvicéch velké šance i v rámcových dostizích s koňmi majitele dr.Charváta jako Greek Desert, Korfu, Fort Medoc nebo French Chardonney v tréninku Pavla Tůmy. Sacamira trénuje Eva Petříková.

Největšími soupeři budou koně z tréninkové centrály Vápenný Podol. Hana Kabelková posílá dva koně, oba dvanáctileté. Talent (8,5) vyhrál s Pavlem Složilem ml. Velkou předloni, loni byl druhý. Bělouš Star (15) přišel od trenéra Brečky a má už šesté místo z roku 2021. V jeho sedle bude smolař Velké Marek Stromský a druhým místem v poslední kvalifikaci ukázal, že je v životní formě. Porazil ho jen Argano (7,5), kterého na stejném místě připravuje Martin Liška. Ten bude i v jeho sedle. Před rokem skončila tato dvojice na pátém místě.

Váňovi se orientují především na zahraničí, a tak mají na startu jen 2 koně. Josef mladší posílá Santa Klaru (15), třetí v kratší kvalifikaci. Otec Váňa ji vyhrál s Lodgian Whistle (8,5). Oba koně však nemají zkušenost s delší distancí a obavy o vytrvalosti projevil Josef Váňa st. I při středečním losování. Podle jeho slov by se měl Lodgian Whisstle pokusit o diktování tempa a pak se uvidí, zda ho to zezadu chytí. Forma stáje však není nejlepší, v září neuspěli v Pardubicích a v Gran Premio měli 5 koní z 11 startujících a dokončil jen sedmý v cíli! To nikdo nepamatuje. V sedle budou Jan Kratochvíl a Ondřej Velek, Josef Bartoš se v Meranu zranil.

Obhájce Mr Spex (8,5) potřebuje pevnější dráhu a v jeho sedle bude irský amatér Patrick Mullins, vítěz asi 700 dostihů. Loňský vítěz Lukáš Matuský se po zranění vrátil do sedla, ale v Meranu se opět zranil. Stejně by ale byl v sedle svěřence Radka Holčáka jménem Stuke (20). Tento ryzák je nováčkem Velké ale má dobrou třídu a i závěr, na pevnější půdě se ho obávají i favorité. Benoit Claudic v jeho sedle už byl letos v Pardubicích byl a zná je. Loni vyhrál rámcový dostih v den Velké. Jeho vítězným koněm byl Godfrey (10) stáje Pegas, který už letos poběží Velkou s Davidem Vyhnálkem v sedle.

Jedenáctiletý Player (13) s Marcelem Novákem už poběží Velkou popáté a má z ní druhé a čtvrté místo, to z loňského roku. Zkušenosti s Velkou má i Imphal (25) Ludovic Solignac, který ji ale nedokončil nebo Lombargini (45) James Bestt, který byl loni šestý a o rok dříve nedokončil. Oba připravuje Stanislav Popelka.  Jeho třetím svěřencem je nováček Zataro (40) s Jakubem Kocmanem, který upřednostňuje měkčí dráhu. Jeho matka Ztracená Naděje dala třeba účastnici Velké Zulejku, Zugora, Zanzibara a nadějnou Ztracenku, která má solidní naděje v úvodním nedělním dostihu. Otec Moonjaz dal třeba Al Jaze, druhého z VP 2014. Problémem této výborné rodiny bývá bohužel zdraví.

Slovenský Kaiserwalzer (45) Jaroslava Brečky má už dva starty ve Velké s Patrickem Mullinsem, ale ani jednou ji nedokončil. Letos se o to pokusí s Jaroslavem Myškou. Naopak Dulcar De Sivola (66) dokončil všechny své 4 starty ve Velké. Byl postupně 9.,11.,9. a nakonec 7. V jeho sedle bude jako téměř vždy Josef Borč, trenérem je Vendula Jirčáková. Posledním koněm z 18 startujících, kterého jsem dosud nejmenoval je Royal Gino (30) s Janem Odložilem. Slovenský trenér Marián Štangel posílá koně s vysokou rovinovou třídou, ale poměrně nespolehlivého skokana. V poslední kvalifikaci byl čtvrtý. V sedle bude Jan Odložil.

Předpověď počasí dává tušit pevnější dráhu, a tedy i rychlejší dostih. Pokud zaprší, tak málo a spíše v noci. Pořadatelé budou zavlažovat a očekávat solidní návštěvu. Budeme doufat, že to zvládnou zejména po stránce parkování a dopravy. To je dlouholetá slabina Pardubic, i když dámy z parteru si asi budou stěžovat na nedostatečnou kapacitu WC, tento den jsem rád, že jsem chlapeček.

.

Neděle ale není jen Velká, ale i rámcové dostihy.  

Úvodní dostih klisen vidím na souboj Cosmic Magic s Babilonií a mohla by překvapit Ztracenka.

Druhý dostih by měl vyhrát Fort Medoc nebo jeho stájový kolega Chittussi, ALE Jan Faltejsek zvolil Fort Medoca.

Ve třetím dostihu je 10 koní a docela vyrovnaná čtveřice Elsid, French Chardonney, High In The Sky a Regtime. Já tady nejsem objektivní, protože ten poslední je potomek Registany a minule poprvé v kariéře vyhrál, když všechny tři porazil.

Ve Ceně Vltavy udpřednostňuji z dua favoritů Greek Deserta přes Aeneasem.

V Ceně Labe je favoritem Sexy Lord a jako největšího soupeře pro něho vidím dvojici Korfu, Čáryjape.

Kurzy Poplerova memoriálu vede Quart De Garde, před dvojicí Lianel, MrZuru. Mediciman jde ale jako celé Velké Karlovice nahoru, a kromě Lad Ina je tu pro možné překvapení i nováček z Francie Jonchoeur Debelair. Piton de Neiges běžel Gran Premio a bude asi unavený.

Sobota je letos mixem s rovinami, ve kterém bude i Cena zimní královny pro dvouleté klisny. Pro sobotu budou ale oznámeni startující koně až v úterý.

.

LOSOVÁNÍ

Za předsednickým stolem je vidět jen Váňa, Svačina mluví s Urbánkem (trenér Mr. Spexe) . Vedle jeho volného místa v první řadě Kuba Kocman (jede Zatara), paní Kabelková (Talent a Star) a Martin Liška (trenér i jezdec Argano) oba Vápenný Podol.  V druhé řadě 2.zleva Pavel Liebich , ob místo od něho Pavel Fiala. Za Kárníkem sedí Kváš (náměstek pardubického primátora a předseda DS. V hnědé košili sedí Miloslav Nehyba historik Velké a autor několika knih. V pondělí má v Pardubicích přednášku o Velké za totality (bere to už od Hitlera!)

 

______________

Pozn. SCT:

Časový harmonogram Velké Pardubické

9:00 – otevření areálu

11:00 – slavnostní zahájení dostihového dne      

11:30 – Cena společnosti VCES a.s. – Cena Laty Brandisové

12:10 – Cena společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Cena ČASCH

12:50 – Pohár BICZ holding 2023    

13:30 – Cena hejtmana Pardubického kraje – Cena Vltavy

14:15 – Cena Lesů České republiky – Cena Labe

14:55 – Poplerův memoriál skupiny SOMI                              

16:00 – 133. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou, která se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného              

16:30 – slavnostní dekorování